Το νερό στον πλανήτη μας

Το 70% του πλανήτη μας αποτελείται από νερό. Από αυτό οι ωκεανοί αποτελούν το 97% περίπου του νερού που κυκλοφορεί στον πλανήτη μας. Άρα είναι αλμυρό και όχι πόσιμο. Το υπόλοιπο 3% αποτελεί το σύνολο του γλυκού νερού στη φύση και κατανέμεται ως εξής:

Το 2,2% είναι σε μορφή πάγου, στο Βόρειο και στο Νότιο πόλο

Το 0,6% βρίσκεται κάτω από το επιφανειακό στρώμα του εδάφους.

Το 0,1% βρίσκεται στην ατμόσφαιρα.

Μόνο το 0,1% είναι διαθέσιμο στα ποτάμια και τις λίμνες του πλανήτη.

Οι τρεις φυσικές καταστάσεις του νερού είναι οι εξής:

01

Στερεό: νερό σε στερεά κατάσταση μπορεί να παρατηρηθεί, για παράδειγμα, στους πόλους, στις βουνοκορφές και στα παγόβουνα.

02

Υγρό: υγρό νερό βρίσκεται σε ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, ωκεανούς και υπόγεια ύδατα.

03

Αέριο: νερό σε αέρια κατάσταση μπορεί να παρατηρηθεί στην ατμόσφαιρα.
Οι κύριες δεξαμενές νερού στον πλανήτη είναι:
  • 71% παγετώνες
  • 18% λίμνες και ποτάμια
  • 7% υπόγεια κοιτάσματα γνωστά και ως υδροφορείς
  • 4% σχετική υγρασία
Η Αμερική αντιπροσωπεύει το 41% ​​όλων των διαθέσιμων υδάτινων πόρων, ακολουθούμενη από την Ασία – τη μεγαλύτερη και πιο κατοικημένη ήπειρο – με 30%, την Αφρική με 10%, μετά την Ευρώπη με 7%, την Ωκεανία με 5% και την Ανταρκτική με 5 %.

 Σύμφωνα με μελέτες, ο κόσμος θα έχει μόλις το 60% του νερού που χρειάζεται μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, καθώς πολλά από τα υπόγεια αποθέματα νερού εξαντλούνται και λόγω της κλιματικής αλλαγής οι βροχοπτώσεις γίνονται όλο και πιο ασταθείς. Επομένως, η εξοικονόμηση νερού και η προστασία του είναι απαραίτητη για έναν βιώσιμο πλανήτη.

Το νερό είναι οικουμενικό αγαθό. Αυτό σημαίνει ότι όλοι έχουμε δικαίωμα σε καθαρό νερό και όλοι έχουμε ευθύνη για τη διατήρηση των αποθεμάτων καθαρού νερού στον πλανήτη. Η ζωή στον πλανήτη εξαρτάται από την επάρκεια σε καθαρό νερό.